omgeving

Noorbeek

Een schilderachtig wegje voert je vanaf Noorbeek omhoog naar de buurtschap Bergenhuizen, oftewel: ‘Bergenhoêze’ in het Limburgs. Hier ligt op ruime afstand van het woonhuis het vakantiehuis, verscholen in de lommerrijke tuin. Vanuit de tuin kijk je neer op de kerk van Noorbeek.

 

 

Noorbeek is een van de zuidelijkste dorpjes van Limburg en ligt verscholen tussen de heuvels en de vallei van het beekje de Noor. Deze beek ontspringt in de Wesch; de bron aan de rand van het dorp. De bron had zulk schoon water dat men in vroeger tijden hier de was deed.

De oude wasplaats staat er nog steeds.

Cittaslow

Noorbeek heeft het predicaat ‘cittaslow’. Het idyllisch dorp dankt dit keurmerk aan zijn vredige woonklimaat en rijke cultuurhistorie, waaronder de van oorsprong Romaanse Sint Brigidakerk en de eeuwenoude vakwerkhuizen.

Noorbeek heeft een bakker (beroemd om zijn houtoven gestookt brood), een slager annex traiteur, vier restaurants, en een eigen wijndomein om de hoek. Op anderhalve kilometer is in Banholt een goed gesorteerde Spar met veel streekproducten.

Omgeving

Even ten westen van Noorbeek ligt het beschermde natuurgebied de Noorbeemden, waarheen de Noorbeek richting de Belgische Voer meandert.

In het zuiden schurkt Noorbeek tegen de Belgische Voerstreek aan; een prachtig wandel- en fietsgebied met panoramische vergezichten en schilderachtige vakwerkhuizen.

Oostwaarts slingeren de onafscheidelijke riviertjes de Geul en de Gulp tussen de beboste hellingen en groene dalen. 

 

Zoekt u meer vertier?

Dan bent u met de auto in tien minuten in Maastricht en met een half uur in Aken of Luik.

Bergenhuisje is kortom hét ideale startpunt om te luieren, te wandelen of te fietsen.